9de INTERNATIONAAL VOLKSKUNSTFESTIVAL DENDERMONDE
ONTDEK DE WERELD IN DENDERMONDE
 
GESCHIEDENIS

In het kader van de vijfjaarlijkse Internationale Volkskunstfestivals – en de daartussen liggende zogenaamde Festivalavonden – bracht Volkskunstgroep Reynout reeds een indrukwekkende reeks binnen- en buitenlandse dans- en muziekgroepen naar Dendermonde.
In de geschiedenis van Reynout neemt het jubileumjaar 1973 – de groep bestond dan 25 jaar – een uitermate belangrijke plaats in. Dat jaar organiseerde men voor het eerst een heus internationaal festival te Dendermonde [Stadspark Dendermonde], een volkskunstfestival met grote allure: Ieren, Finnen, Fransen, Walen, Duitsers, Polen en Vlamingen kon men tussen 8 en 15 augustus in het centrum van Dendermonde tegen het lijf lopen.
In 1978 besloot het comité noodgedwongen het Festival af te gelasten omdat de groepen uit Israël, Frankrijk en Nederland hun deelname afzegden. In 1979 kon men dan toch woord houden en de draad van de Internationale Volkskunstfestivals weer opnemen. De tweede editie bracht van 23 tot 28 augustus Finland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Polen en Vlaanderen naar Dendermonde [Sporthal Appels]. De Turkse groep liet echter op zich wachten.
Het derde festival werd dé gebeurtenis van 1983. Er verzamelde van 10 tot 18 augustus een Internationaal gezelschap te Dendermonde [Sporthal Appels]: Tsjechoslowakije, Frankrijk, Schotland, Duitsland en Vlaanderen.
De eerste zogenaamde Festivalavond – de jaarlijkse tussendoortjes, zeg maar – had plaats in 1985 en we zijn hier ondertussen ook al bijna aan de 25ste editie toe. Maar liefst 48 landen uit verschillende werelddelen demonstreerden hun zang-, muziek- en danskunsten in het VTI van Dendermonde en de Gemeentelijke Basisschool te Grembergen.
In 1988 stond van 1 tot 8 augustus het vierde Internationaal Volkskunstfestival op het programma. Een bijna drie uur durend spektakel met groepen uit Finland, Frankrijk, Joegoslavië, Spanje en Vlaanderen [Gemeentelijke basisschool Grembergen].
De eerste jubileum-editie vond in 1993 plaats van 9 tot 15 augustus. Er waren groepen uit Rusland, Ierland, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië, Bulgarije en Vlaanderen.
Nummers zes, zeven en acht van onze festivalreeks werden georganiseerd in het Cultuurcentrum Belgica te Dendermonde. In 1998 bracht de zesde editie groepen uit Finland, Tsjechië, Taïwan, Griekenland, Oekraïne en Vlaanderen. Het festival in 2003 kreeg de medewerking van groepen uit Estland, Griekenland, Hongarije, Noord-Ierland en Texas USA. In 2008 werd Reynout 60 en dat werd gevierd met groepen uit Slovenië, Oezbekistan, Portugal, India, Hongarije en Vlaanderen.

 
Wil je meer lezen, klik hier  
 

Webdesign : Myriam Broothaerts